Karanlık Oda
Fotoğrafçıların analog makinelerle fotoğraf çektikleri, bunun için çeşitli formatlarda filmler kullandıkları yıllarda fotoğrafçılığın olmazsa olmaz kısmı Karanlık Oda idi. Karanlık odada çalışmayan, buradaki işlemleri bilmeyen pek fotoğrafçıdan sayılmazdı. Karanlık odalar fotoğraf stüdyolarının laboratuvarları olarak görülürdü.
Stüdyoda ya da farklı ortamlarda çekilen fotoğrafların filmleri yıkanmak ve karta baskıları yapılmak üzere karanlık odalarda çeşitli işlemlere tutulurlardı.
Fotoğrafçılıkta ağırlığın dijital fotoğrafa doğru yol aldığı günümüzde az da olsa halen analog fotoğraf makineleri kullanan, fotoğraflarını filmlere çeken amatör ve profesyoneller bulunuyor. Bunun yanında üniversitelerin güzel sanatlar bölümlerinde fotoğraf üzerine çalışmalarda mutlaka analog fotoğraf, fotoğrafın temeli olarak öğretiliyor. Bunun için de böyle okullarda mutlaka bir Karanlık Oda kuruluyor.
Kurumsal olsun, kişisel olsun; böyle bir laboratuvar oluşturulurken mutlaka ana ekipmanların ve yardımcı malzemelerin eksiksiz olarak bulundurulmasında, düzenli bir çalışma ve başarılı sonuçlar için büyük yarar bulunuyor.
Renkli olsun, siyah beyaz olsun bir karanlık odada çalışırken bolca kimyasal madde ile haşır neşir oluyoruz. Bu yüzden; çalıştığımız ortamın mutlaka hijyenik olması, kolay havalandırılması, ve kullanılan ekipmanların, malzemelerin her zaman kaliteli malzemeler kullanılarak üretilmiş olmasına dikkat etmeliyiz.
Adı üzerinde bir Karanlık Oda tamamen ışıktan korunmuş olarak hazırlanır. Film yıkama tankları, ısıtma sistemleri, agrandizörler, zamanlayıcılar, film silme, kart tutma maşaları, film kurutma mandalları, baskı için kart tutucular, çeşitli boylarda ölçekler, film ve kart için kullanılan kimyasal sıvıları sakladığımız şişeler, ısı ölçerler vb onlarca malzeme bir fotoğrafın çekiminden baskısına kadar kullandığımız, tükettiğimiz fotoğrafçılık malzemelerini oluşturur.
Fotoğrafın laboratuvarı olan karanlık odalarda çalışmak, bu işin en keyifli, ve yaratıcılığa en açık alanlarından biridir. Burada çalışabilmek için mutlaka fotoğrafın temel bilgilerine sahip olmak, karanlık odada kullanılan ekipmanı ve malzemeleri tanımak ve mutlaka belli bir deneyime sahip olmak gerekir. Burada yapılacak bir hata, geri gelmeyecek kayıplara neden olabilir. Böyle bir ortamda yapılan işler, fotoğrafçılığın en çok sorumluluk gerektiren, ağır işçiliği olarak da tanımlanabilir.