ND Filtreler
Adı dilimize ‘Doğal Yoğunluk Filtresi’ olarak çevrilebilecek olan ‘Neutral Density’ yani ND Filtreler doğa ve manzara fotoğrafçılarının en temel aksesuarlarındandır.
Griden siyaha doğru giderek artan koyu tonlarda olan bu filtreler, lense giren doğal ışığın, doğal yapısını kaybetmeden filme / sensöre ulaşmasını sağlar. Bu özellikleri, ışığın ve dolayısı ile renklerin değişikliğe uğramadan kaydedilmesini sağlar.
Farklı koyuluktaki filtreler ışığı doğal olarak azalttıkları için, diyaframı daha yüksek ‘f’ değerlerine kısarak ve enstantane hızlarını düşürerek gündüz daha uzun pozlamalar yapılabilmesine olanak sağlar. Bunun için farklı yoğunlukta filtreler kullanılıp değişik pozlamalarla yaratıcılık sınırları olabildiğince geniş fotoğraflar çekilebilir.
Tüm yüzeyi aynı tonda olan ND Filtreler olduğu gibi, dereceli ya da geçişli denilen (Grad / Graduated), bir bölümü koyu, diğer yarısına doğru giderek açılan ya da koyu ve açık bölgeleri birbirinden keskin bir çizgi ile ayrılan doğal yoğunluk filtreleri de vardır.
Tüm yüzeyi aynı tonda olan filtreler, pozlamada tüm kadrajı etkilerken; grad filtrelerde ise genelde ışığın çok yoğun olduğu gökyüzü gibi bölümler maskelenerek tüm fotoğraf karesinin dengeli bir şekilde pozlanması sağlanır.
ND Filtreler birden fazla sayıda üst üste takılarak kullanılabildikleri gibi, bir polarize filtre ile birlikte de kullanılabilirler. Bu da poz sürelerini ve ‘f’ diyafram değerlerini etkileyecektir.
Neutral Density filtrelerde gri renk koyuluğu 0.3 (2X / 1f Stop); 0.6 (4X / 2 f Stop)
0.9 (8X / 3 f Stop) değerlerinde numaralanır ve filtreler bu isimlerle ya da numaralarla aranır.
Doğal yoğunluk filtrelerin pozlama sürelerini azaltıp, ışığı azalttıkları için farklı fotoğraf tekniklerini kullanabilmemizi sağlarlar. Akarsu, deniz gibi görüntülerde hareketin kaydedilmesi sonucu tül etkisi ve puslu efektler elde edilebilir.
Işığın yoğun olduğu saatlerde alan derinliği azaltılarak fotoğrafladığımız nesnenin arka plandan tamamen ayrılması sağlanabilir. Hareket eden nesnelerin bulunduğu bir ortamda hareket etkisi verilebilir veya hareketli nesneler tamamen yok edilebilir.
Böyle filtreler kullanılırken, netleme problemi olacağından, lensi manuel focusa alıp netleme yapılmalı ve filtre takılıp pozlamaya başlanmalıdır.