Polarize Filtreler
Işınlar doğada dalgalı olarak hareket ederler. Bu hareketli salınımları sırasında parlak bir yüzeye geldiklerinde toplanıp yansıma şeklinde doğrusal hareket kazanırlar. Bu duruma Polarizasyon - Kutuplaşma- diyoruz. Fotoğraf makinesinin objektifinden giren bu tür ışınlar film üzerinde ya da sensör yüzeyinde parlamalara neden olurlar. Bu da fotoğraftaki renklerin sapması ve detayların kayba uğraması demektir. Böyle durumlarda Polarize Filtreler imdadımıza yetişirler.
Genellikle manzara fotoğraflarında karşılaşılan bir durum da, havada bulunan su zerreciklerine çarpan ışınların puslanmaya ve gökyüzü mavisinin daha açık renkte ve soluk görünmesine neden olmasıdır.
Polarize Filtreler camlarının içinde gözle seçemeyeceğimiz kristal prizmaları barındırırlar. Bu filtreler birbiri üzerinde dönen iki çerçeveden oluşurlar ve cam olan kısım, öndeki döndürülen çerçeve üzerindedir.
Filtrenin yerine ve konumuna göre, döndürülen cam içindeki kristal prizmalarına çarpan polarize olmuş – yansıyan- ışıklar, kırılarak yön değiştirirler ve yansıma yok olur. Böylece, bir metal yüzeydeki yansıma önlenebildiği gibi, cam ve su gibi yüzeyler transparan -geçirgen- hale gelir. Gökyüzündeki puslanma giderilir ve koyulaşan mavi ile beyaz bulutların kontrastı artar. Renklerdeki canlılık, doygunluk ve detayların çeşitliliği görünür şekilde çoğalır. Polarize filtrelerle en etkili sonuç, filtre ve güneş arasındaki açının 90 derece olduğu durumlarda alınır. Manzara fotoğraflarında bu konum, fotoğraf için en uygun zaman olan güneşin ufka yakın olduğu saatlerdir.
Yapıları gereği Polarize Filtreler Linear (Doğrusal) ve Circular (Dairesel) Polarize olarak iki çeşittir. Linear polarize filtreler manuel focus lenslerde kullanılmak üzere üretilmişlerdir ve günümüzde pek kullanılmamaktadır. Circular polarize filtreler ise Autofocus lenslerin çalışma prensibine uygun yapıdadırlar ve netleme sırasında konumlarını bozmazlar.
Bu filtrelerin camları 1-2 f stop arası ND filtre de barındırırlar. Dolayısı ile, bir polarize filtre kullanırken poz süremizi 1-2 f stop artırmak gerekir.
Her filtrede olduğu gibi polarize filtre seçiminde de tercihimiz kaliteli filtrelerden yana olmalıdır. Ayrıca, çift çerçeveden oluştuğu unutulmamalı ve özellikle geniş açı lenslerde, köşe kararma sorunu yaşamamak için ince kenarlı polarize filtre tercih edilmelidir.